Forløb til udskolingen

9. klasses elever klædt ud som rødstrømper, flippere og kommunalbestyrer foran Ballerup Rådhus
Evolution, kildekritik og faglige problemstillinger. Bliv klar til afgangsprøven gennem levende, praksisnære læringstilbud.

I udskolingen sættes der krav til elevernes kunnen og viden. Gennem anderledes læringsforløb kan I sætte fokus på evolution og biodiverstiet i nærmiljøet eller klæde eleverne på til til det kildekritiske arbejde. 

Se alle tilbud til udskolingen herunder og book via boksen til højre.

Alle læringsforløb er gratis for folkeskolerne i Ballerup Kommune.

Alletiders dans

dansende elever

Kom og mærk glæden ved at bevæge sig til musik, imens I prøver kræfter med de danse, unge i Ballerup har danset gennem tiden. Vi danser hiphop (eller salsa), jive og engelsk vals.

Undervejs taler vi om dansenes (lokal)historie og laver øvelser med Rudolf Labans BESS-koncept (dansehjulet).

  • Målgruppe og fag: 7.-9. klasse – Idræt
  • Mødested og tid: Pederstrup (Kastanjetræet) - kl. 9.30
  • Varighed: 2,5 timer (ingen frokostpause)
  • Udbydes: Okt. 2025 og Jan.-feb. 2026

En mikroskopisk verden

kittelklædt person kigger i mikroskop

Gennem mikroskop og stereolup kan vi komme helt tæt på de mikroskopiske organismer omkring os og undersøge de celler der er byggestenene i alt liv.  Vi ser bl.a. på dyre- og planteceller
Eleverne lærer at bruge en stereolup og et mikroskop samt at klargøre et præparat til mikroskopering.

  • OBS: eleverne skal have kendskab til cellers opbygning inden forløbet.
  • Målgruppe og fag: 7-9.kl, Biologi
  • Mødested og tid: Pederstrup (kastanjetræet ved Ballerup Museum) kl 9.30
  • Varighed: ca 2,5 time inkl frokostpause.
  • Udbydes: nov

 

Istid i Danmark

Udsigt over bakket marklandskab med frost

Tag med tilbage til tiden, hvor enorme kræfter formede vores landskab, hvor kæmpestore dyr vandrede rundt på tundrasletterne, og hvor de første mennesker indtog det der senere skulle blive Danmark.
Vi ser på spor efter sidste istid i landskabet og prøver at forstå, hvordan is og vand kan ændre landets form. Vi placerer istiden i Jordens historie.

  • OBS: forløbet foregår ikke i Pederstrup. Mødested: på stien mellem Fuglehavevej og Kildesvinget (se kort)
  • sørg for at alle er klædt varmt på.
  • Målgruppe og fag: 7-9.kl, geografi, biologi
  • Mødested og tid: Pederstrup (kastanjetræet ved Ballerup Museum) kl 9.30
  • Varighed: ca 1,5 time
  • Udbydes: nov og feb-mar

 

Kulturkroen - Ballerups eget Ungdomshus

Avisudklip fra besættelse af byrådsmøde, Ballerup Rådhus januar 1977

I 1977 blev Ballerup Kro revet ned. Siden sommeren 1975 havde en stor gruppe unge skabt et kulturhus på den gamle kro midt i den moderne forstad. Her var koncerter med bl.a. Kim Larsen, Sebastian, Shit & Chanel og Røde Mor, revyer og børneteater, politiske debatter og bogcafe, øvelokaler, og en stor sal med et stort køkken. Med "Kulturkroen" skabte de unge et kulturhus i en kommune, som de mente var kulturløs.

Efter megen uenighed besluttede kommunalbestyrelsen at rive kroen ned. Men de unge overgav sig ikke så let: De forsøgte at vinde borgernes tillid, skrev læserbreve og skruede op for aktiviteterne. De afbrød et kommunalbestyrelsesmøde og besatte endda kroen. Politiet mødte op med hunde og nedrivningsmaskiner. Der i sneen forsvandt ungdommens eget mødested i Ballerup. I stedet kom en cykelsti og senere Bjarnes Pølser til.

Vi dykker ned i historien om Kulturkroen, lytter til musikken, prøver at forstå hvad der forsvandt og hvorfor nogen ville gå så langt for et hus. Og hvor går grænsen egentlig for, hvordan vi markere vores holdninger og forsøger at få vores meninger hørt? Gik de over stregen eller flyttede de grænserne? Forstod de voksne overhovedet hvad der foregik på kroen?

Gennem kildeøvelser og rollespil kaster vi lys over Kulturkroens liv og arv.

Klassetrin: 7.-9. klasse.
Fag: Historie og samfundsfag.
Varighed: 2 timer (uden frokostpause).
Mødetid: kl. 9.30-11.30.
Mødested: Kastanjetræet ved Ballerup Museum, Pederstrupvej 51-53, 2750 Ballerup.
Udbydes: Februar til marts 2026.

Sagen om Klør Es - debatrollespil

To teenagepiger, i rolle som politikere, diskuterer

Arbejd med kildekritik, historiske scenarier, politiske partier og lokalhistorie alt sammen på en gang, når I besøger Ballerup Stadsarkiv og sammen med Skoletjenesten deltager i et debatrollespil i selveste byrådssalen (hvis den er ledig).

Eleverne får en introduktion til, hvad et arkiv er, får lov at arbejde med originale kilder fra ungdomsklubben Klør Es i Måløv (1970erne) og får mulighed for at afprøve deres argumentationsevner i et debatrollespil om, hvad kommunen skal stille op med de unge i klubben.

  • OBS: Foregår på Ballerup Stadsarkiv (Rådhuset)
  • Målgruppe og fag: 8.-9. klasse – Historie (Samfundsfag)
  • Mødested og tid: Ballerup Stadsarkiv - kl. 9.30
  • Varighed: 2 timer (ingen frokostpause)
  • Udbydes: Okt.-Nov. 2025 og Jan.-feb. 2026

Revolution og kulturfagsprøven

Lenin med kasketten i hånden propaganda plakat

Den russiske revolution er ikke bare en historisk begivenhed. Den er en nøgle til at forstå, hvordan det moderne Rusland blev formet – politisk, økonomisk og kulturelt!

I dette minikursus får eleverne både indblik i den russiske revolution og kommunismen, samt forberedes på afgangsprøven i historie og samfundsfag. Der er fokus på kildearbejde, problemstillinger og hvad der forventes til eksamen. Vi besøger Ballerup Museums udstillinger og leder efter ikke-skriftlige kilder, laver tidslinjer og spiller et spil om revolutionen før og nu.

  • Målgruppe og fag: 8.-9. klasse – Historie (Samfundsfag)
  • Mødested og tid: Pederstrup - kl. 9.30
  • Varighed: 3,5 timer (inkl. frokostpause)
  • Udbydes: Okt. 2025 og (skriv for datoer i 2026)

Slaget i Ballerup - til kamp for demokratiet!

Tegning fra debatmøde i 1885 hvor Estrup-tilhængere råber efter en Venstremand

Lydvandring om dengang de sloges om demokratiet i Ballerup Kros have.

 

“Fra det øjeblik, du tager hovedtelefonerne på ved Ballerup Station, starter en tidsrejse.

Du står midt i en svedende, skubbende og råbende horde af mennesker. Du er dumpet ned i 1885 og er lige stået af toget.

Med tusind andre er du klar til at marchere gennem byen. For demokratiet! Af grusvejen forbi kirken og Reehs købmandsgård. Mod krohaven! Du er kommet for at kæmpe for alt hvad du har kært, du er kommet for at deltage i Slaget i Ballerup!”

 

Hvad?
”Slaget i Ballerup” er en lydvandring, et scenekunstnerisk lydværk, skabt til udskolingen i Ballerup Kommune. Historien tager udgangspunkt i et politisk møde, som fandt sted på Ballerup Kro i 1885. Her ”debatterede” 2.500 deltagere tidens ustabile, politiske situation med kampråb, slagsange, afbrydelser og håndgemæng.

 

Mens lydvandringen fortæller historien om selve mødet, så vil undervisningsmaterialet sætte fokus demokratikampen i 1880’erne og på den demokratiske debat dengang og nu. Hvordan skal vi nå til enighed, når vi har travlt med at råbe højest og ikke lytter til de andre?

Undervisningsmateriale med forberedelse findes i Meebook: Søg på "Slaget i Ballerup".

Hvordan?
Lydvandringen afspilles via app'en Useeum, der kan downloades gratis via App-Store og Google Play (app'en er godkendt til brug i undervisning). Alle elever skal derfor medbringe smartphone med Useeum installeret, samt et sæt hovedtelefoner.

Hvor?
Lydvandringen starter på Ballerup Station (foran Ballerup Bibliotek) og går ad Centrumgaden, Skt. Jakobs Vej, Schwenckestræde og Fredensvej til Ballerup Rådhus.

Forud modtager I forberedelsesmateriale om 1880’ernes provisorielove, forfatningskampen og demokratisk samtale før og nu. Umiddelbart efter vandringen deltager I i en opsamling med en fagperson.

Klassetrin: 7.-9. klasse + 1.G-3.G.
Varighed: Ca. 1 time inkl. intro og opsamling.
Udbydes: August til september 2025, samt april til juni 2026.

 

SLAGET I BALLERUP ER SKABT AF
Skuespillere: Hans Henrik Clemmensen, Anders Glud Jensen, Flemming Bang, Sarah Juel Werner og Mette Frank.
Instruktør: Kasper Sejersen.
Dramatiker: Simone Isabel Nørgaard.
Lyddesign: Anders Amdisen.
Fotograf: Jacob Hansen.

Producenter: Sceneprojekt 2.0.
Initiativ: Skoletjenesten Pederstrup i samarbejde med Kulturtjenesten i Ballerup Kommune.
Værket er skabt med støtte fra Kultutilskudspuljen v/ Kultur- og Fritidsudvalget i Ballerup Kommune, Pædagogisk Center v/ Center for Dagtilbud, Skoler og Klubber i Ballerup Kommune, samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Valg! Hvordan stemmer vi?

Valg på Ballerup Kro i 1920

Hvordan foregår et valg? Hvorfor stemmer vi ikke ligesom de gør i England eller USA? Og bør vi ikke sætte valgretsalderen ned og få digital afstemning?

I november 2026 er der kommunalvalg. I den anledning sætter vi fokus på hvordan valghandlingen har udspillet sig på forskellige måder siden, at vi fik en grundlov i 1849. I dag har vi hemmelig afstemning og de fleste der er fyldt 18 år kan stemme til kommunal-, regions- og Folketingsvalg. Men sådan har det langt fra altid været. Faktisk har vi lister over, hvem vælgerne stemte på ved valgene i Ballerup. Valg som iøvrigt fandt sted i en helt anden by! Og hvor kun få borgere kunne deltage.

Vi prøver på egen krop hvad det betyder, at stemme på forskellig vis når vi søger at forstå fortidens måder at udpege de folkevalgte på. Vi stemmer med håndsoprækning, via lister og via hemmelig afstemning. Vi tester hvor mange i klassen der skal have lov til at stemme - og hvad det betyder for resultatet af et valg, når vi ændre på de forskellige faktorer.

OBS: Der serveres gelatinefri slik til valget, som foregår indendøre.
Klassetrin: 6.-9. klasse.
Fag: Samfundsfag og historie.
Varighed: 2 timer (ingen frokostpause).
Mødested: Kastanjetræet ved Ballerup Museum, Pederstrupvej 51-53, 2750 Ballerup.
Udbydes: Oktober-november 2026.

Vandhulsundersøgelse

rygsvømmer

Vi undersøger vandhullet og dets omgivelser, indsamler dyr  artsbestemmer vores fund. Vi prøver at vurdere søens økologiske kvalitet ud fra de indsamlede dyr og kan komme ind på begreber som ånding, forvandling, formering, fødekæder/net, biodiversitet eller andre relevante emner.
afhængig af elevernes forkundskaber går vi lidt mere i dybden omkring næringsstoffer, iltindhold og vandkvalitet.
Ønsker til fokusområder kan aftales i forvejen.

  • OBS: gummistøvler anbefales! der kan være vådt og mudret i vandkanten.
  • Målgruppe og fag: 7-9.kl, Biologi
  • Mødested og tid: Pederstrup (kastanjetræet ved Ballerup Museum) kl 9.30
  • Varighed: ca 2 timer (uden frokostpause)
  • Udbydes: apr-maj

Vild Mad i Pederstrup

Vilde urter i græsset

Vidste du, at meget af det, vi kalder ”ukrudt” også er sunde og velsmagende spiselige planter? 

I dette forløb smager vi os igennem nogle af de gratis råvarer, der vokser lige uden for vores egen dør, og tilbereder lækre retter af dem over bål. Undervejs kommer vi ind på smag, at sanke bæredygtigt og hensynsfuldt, og at tænke smag og æstetik ind, når vi laver mad til hinanden.

Vi slutter af med at smage på vores mad i fællesskab inden oprydningen.

  • OBS: sørg for påklædning efter vejret og sko til højt og evt vådt græs. Medbring madpakke, da vi først smager på vores fælles mad til sidst i forløbet.
  • Målgruppe og fag: 4-9.kl, Natur/teknologi, madkundskab
  • Mødested og tid: Pederstrup (kastanjetræet ved Ballerup Museum) kl 9.30
  • Varighed: ca 3,5 timer
  • Udbydes: sep og apr-maj