Forløb til mellemtrin

Læringstilbud til mellemtrinnet

Brug matematikken i virkeligheden. Udforsk biernes verden. Bliv klogere på hvordan jeres by blev til. Lav vild mad i det fri eller som en ægte renæssance konge. Og gå i skole som på tipoldemor og tipoldefars tid.

På mellemtrinnet står den på opdagelsesrejser i elevernes nære natur og historie!

Se alle tilbud til mellemtrinnet herunder og book via boksen til højre.

Alle læringsforløb er gratis for folkeskolerne i Ballerup Kommune.

Biernes verden

Biavlere

Mød Skoletjenesten Pederstrups bier ansigt til ansigt og oplev biernes fantastiske og komplekse liv.
Iført biavlerdragter åbner vi bistadet sammen og ser hvad der sker derinde. Vi snakker om arbejderbiernes mange opgaver, om dronninger og droner, honning og pollen, dans og blomster.
Vi går også i dybden med anatomi, bestøvning og biernes betydning for natur og produktion. 
Til sidst får I en lille smagsprøve på frisk honning fra bistadet med hjem.

Fag: Natur/teknologi - Madkundskab

Udbydes: Maj og juni

Læs forløbsbeskrivelse her

Byvandring i Ballerup (3.-6. klasse)

Borger- og Håndværkerforeningen bygger teknisk skole i Ballerup

Ballerups historie går tilbage til middelalderen, men det meste af byen er skabt i den sidste del af det 20. århundrede. 
Tag eleverne med på en tur i deres bys historie, og bliv klogere på hvad forskellen er på landsbyen, stationsbyen og forstaden.
Byvandringen har fokus på arbejdet med kronologi, sammenhæng og fællesskab.

Fag: Historie, dansk

Udbydes: August til oktober 2020, samt april til maj 2021.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Byvandring i Måløv (3.-6. klasse)

Stationspersonalet i Måløv, ca. 1900

De ældste spor af Måløvs historie går tilbage til stenalderen. I dag er byen en fuldblods forstad på kanten af Storkøbenhavn, men hvorfor er det gået sådan? 
I samlet flok bevæger vi os rundt i byen og gør stop ved særlige bygninger og vigtige steder. Fokus er på kronologi og sammenhæng, samt kendskab til elevernes hjemstavn.

Fag: Historie, dansk

Udbydes: August til oktober 2020, samt april til maj 2021.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Byvandring i Skovlunde (3.-6. klasse)

Damer på Skovlunde station, mellemkrigstiden

Skovlunde er i dag en moderne by med tydelige spor af både landsbyfællesskab og moderne byplanlægning, hvor toget boulevarden forandrede landsbyen for altid.
Tag eleverne med på en tur i deres bys historie og bliv klogere på hvordan livet var i landsbyen inden forstaden forandrede den for altid.
Fokus på arbejdet med kronologi, sammenhæng og fællesskab.

Fag: Historie, dansk

Udbydes: August til oktober 2020, samt april til maj 2021.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Et mystisk fund – historiske kilder og søgestrategier

Skipper Skræk blade

Du har fundet en mystisk ting fra fortiden – men hvordan finder du ud af, hvad det er? I dette forløb skal eleverne på detektivarbejde i fortiden og på opdagelse i bibliotekets fysiske og digitale samling. 

Formålet med forløbet er at styrke elevens viden om hvad en historisk kilde er og kan fortælle, hvordan man kan søge baggrundsviden på biblioteket, samt at der er forskel på historiske kilder og kilder der fungerer som baggrundsviden.  

 

Først arbejder eleverne analogt med en historisk genstand, hvor de bliver udfordret til at undersøge og stille spørgsmål til den. Dernæst søger de baggrundsviden om deres fund vha. et mindmap og søgeord, som de afprøver på Google og på bibliotekets hjemmeside. Eleverne finder bøger eller artikler – måske begge dele.

 

Som afrunding og evaluering interviewer eleverne hinanden i grupper om deres fund – hvad kan de fortælle om den og hvor har de deres viden fra?

 

Forløbet er udarbejdet af Ballerup Bibliotek og Skoletjenesten Pederstup og afvikles derfor af både en bibliotekar og en historiker.

 

Målgruppe: 5. og 6. klasse

Fag: Dansk og Historie

Sted: Ballerup Bibliotek

Tilmelding: Via skolenivirkeligheden.dk.

Fugleløb i skoven

Hvad skal der til for at klare sig igennem vinteren, hvis man er fugl?
Det kan I prøve på egen krop i dette undervisningsforløb. Eleverne skal, i rollen som forskellige slags fugle, finde vej gennem skoven med kort og kompas. Undervejs skal de indsamle føde og undsgå selv at blive spist af spurvehøgen. Hvor mange vil overleve og undgå sult, udmattelse og rovdyr?

Fag: Natur/teknologi.

Udbydes: December, januar og februar.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Får på tværs

Hvor kommer får fra, og hvilke produkter får vi fra dem? Hvordan kan de bruges i naturpleje?
Hvorfor var får så vigtige før i tiden, og hvordan bliver fårets uld til tøj?
Vi taler om avl, menneskers brug af får før og nu og besøger fårene. Eleverne undersøger biodiversiteten på et afgræsset område, og bagefter er der fokus på uld og processen fra får til tøj.

Fag: Natur/teknologi, Historie, Håndværk og design

Udbydes i perioden: marts og april

Læs forløbsbeskrivelse her

Geometri og historie - Hvordan flyttes en landsby?

Har dine elever brug for at prøve deres matematiske færdigheder af i praksis og samtidig få et skud lokalhistorie?

I forløbet oplever de på egen krop, hvordan det var at være bonde under Landboreformerne. De må bruge forhandlingsteknink og matematik til at regne ud, hvordan markerne kan fordeles retfærdigt, og hvordan gårdene kan flyttes ud på de nye marker

Fag: Matematik og Historie,

Udbydes: August-september 2020.

Se forløbsbeskrivelse her.

Istidsjæger

Tag med tilbage til tiden, hvor enorme kræfter formede vores landskab, hvor kæmpestore dyr vandrede rundt på tundrasletterne, og hvor de første mennesker indtog det der senere skulle blive Danmark.

Vi ser på de spor som gletsjerne har efterladt i landskabet omkring os og prøver at forstå, hvordan is og vand kan ændre landets form. Derefter cykler vi til Pederstrup, hvor vi tager rollen som de tidligste rensdyrjægere. Vi undersøger hvordan de levede og hvad de spiste.

Mødested: kl. 9.30 ved stien overfor Fuglehavevej 27 (se kort). Forløbet slutter i Pederstrup.

link til kort over mødested

Varighed ca. 3 timer

Fag: Natur/teknologi, Biolog, Georgrafi

Udbydes i perioden: feb-mar

Læs forløbsbeskrivelse her

Koks i kronologien

Der skal være et historisk modeshow. Men de historiske dragter og ting er blevet godt rodet rundt. Gik man virkelig med pibekrave i 70'erne og blonder i stenalderen?

Hjælp med at få styr på kronologien, tjek på moden og forstå hvordan perioder inddeles ved hjælp af genstande, dragter og fagtermer. Fokus er på kronologiforståelse og kilder.

Fag: Historie (lidt dansk)

Klassetrin: 4.-6. klasse

Udbydes: Oktober-december 2020.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Kongens jagtgilde

NB! IKKE FLERE LEDIGE TIDER.

Kongens jagtgilde. Om maddannelse og madkultur i renæssancne og i dag. 

I renæssancen havde Frederik 2. og Christian 4. en jagtgård i Ballerup. Bønderne i Ballerup var leverandør til det kongelige spisekammer, og når kongen var i byen fik de lokale nok at se til. Tidens hofkultur udfordrede bønderne.

Tag eleverne med i udekøkkenet og tilbered historiske retter i af et historisk scenarie med madkultur som omdrejningspunkt.

 

Forberedelse: Inden besøget i Pederstrup kan I have arbejdet med renæssancen som periode. På Meebook kan I finde materialer til forberedelse og efterarbejde.

Sted: Bålhuset bag Ryttergården i Pederstrup. Vi mødes ved det store kastanjetræ v/ Ballerup Museum.

Forløbsbeskrivelse findes her.

Levebrød - Bag Brød

Hænder ælter en dej. Foto fra Unsplash.com.

Brødet er en central del af vores madkultur: Rugbrødet i madpakken, hvedebrødet til suppen og rundstykket søndag formiddag. Med kornet og agerbruget forandredes menneskets ernæring sig for altid. Men hvordan smagte brødet og hvordan blev det bagt?

Bag jer gennem 13.000 års historie når vi sammen med en kok prøver kræfter med fortidens bagværk over åben ild. Vi bruger dejen som transfer når i hjemmefra har I forberedt en surdej og med hjem tager I dejen til det (måske) bedste brød I har bagt.

Forløbet er en del af Leverbrød.

Klassetrin: Mellemtrin.
Hvor: Pederstrup.
Varighed: 3 timer.

Find forløbsbeskrivelse her.

Levebrød - Gær og brødmagi

Det er et lille stykke hverdagsmagi, når den klæbrige dej hæver og bliver til et stort luftigt brød. Men hvad er det egentlig der sker?

Vi går tæt på den levende ingrediens i brødet, gæren. Hvad er gær for en organisme og hvordan får vi den til at fungere bedst når vi bruger den til bagning?

Målgruppe: 3-5.kl

Udbydes juni 2021

Læs forløbsbeskrivelse her

Levebrød - Skik og brød

Brueghel den ældres maleri fra 1568 "The Harvesters".

På gården har kvinderne netop bagt brød. Her i forsommeren bruges noget af det sidste korn fra høsten. Brødet skal holde en måned. Til bagningen hører både ritualer, tro og overtro. At bage er en vigtig sag for både Gud og hvermand.

Tag eleverne med tilbage til 1800-tallets landboliv, kom tæt på ritualerne og tag del i festen, når vi undersøger brødets rolle i landbosamfundet. Undervejs smager vi på datidens brød, finder spor fra romantikken og sammenligner med vor tid.

Forløbet er en del af Levebrød. Se mere på levebrød.com.

Fag: Historie, Dansk og Madkundskab.

Udbydes: Juni 2021.

Hvor: Pederstrup.

Læs forløbsbeskrivelse her.

På jagt

NB! IKKE FLERE LEDIGE TIDER.

Tag din klasse med på en rigtig jagt og oplev hvordan jægeren planlægger en jagt, venter på byttet og, når chancen byder sig, forhåbentlig lykkes med at skyde en eller flere stykker vildt. En helt særlig oplevelse, som kun udbydes i en kort periode.

Målgruppe 4-6.kl

udbydes onsdage i sep-okt 2020

Læs forløbsbeskrivelse her

Skoledag 1910

NB! IKKE FLERE LEDIGE TIDER.

Tag klassen med i den gamle skolestue på Ballerup Museum og prøv at gå i skole, som dengang tip-oldemor var barn.

Vi sidder ved pulte, skriver på tavler, står op når der skal siges noget og synger morgensang. Bibelhistorie, læsning, matematik og naturhistorie er også på programmet. 

Den ene halvdel af klassen går i skole imens den anden holder frikvarter og leger som i 1910erne.

Fag: Dansk, idræt og historie.

Udbydes: August-septemper 2020 og Januar-februar, April-maj 2021.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Skoven fra Oven

Lad eleverne blive inspireret af den nære natur og skrive deres egne formdigte.
Forløbet tager udgangspunkt i bogen Skoven Fra Oven af Karen Filskov. Vi går på opdagelse og tager billeder af dyr og planter der inspirerer. Ud fra billederne skriver eleverne formdigte på billedplancher, som klassen får med hjem så I kan lave jeres egen udstilling.

Fag: Dansk, Natur/teknologi

Målgruppe: 3-5. kl.

Udbydes: august og marts

Læs forløbsbeskrivelse

Tidsrejsen

Tidsmaskine

NB! INGEN LEDIGE TIDER!

ET ROLLESPIL OM NATURVIDENSKABELIGE OPDAGELSER

Tidsagenter søges!
Agentur For Tidsrejser (AFT) søger kompetente og frygtløse agenter til en vigtig mission. AFT har registreret indgreb i historiens gang. Videnskaben er i fare! Det må standses. Har du hvad der skal til?

Tag eleverne med på et hæsblæsende rollespil med tidsmaskiner i et afsidesliggende hjørne af Skovlunde. Op til 150 elever kan deltage ad gangen, og vi opfordrer derfor hele årgange til at tage afsted sammen.

Læs mere i forløbsbeskrivelsen her.

Tilmelding via mail: skoletj-pederstrup@balk.dk eller på Aula til Janus Clausen.

Ledige tider:
Tirsdag den 29. september (plads til 4 klasser)
Onsdag den 30. september (plads til 1 klasse)
Torsdag den 1. oktober (plads til 1 klasse)
Fredag den 2. oktober (plads til 1 klasse)

Vandhulsundersøgelse

Vi undersøger vandhullets dyr og omgivelser, og bestemmer og klassificerer de dyr vi finder. Vi undersøger forureningsgrad og næringsindhold ud fra faunaen i vandhullet (makroindeksmetoden), og kan komme ind på begreber som ånding, forvandling, formering, fødekæder/net, biodiversitet eller andre relevante emner. Ønsker til fokusområder kan aftales i forvejen.
Forløbet varer 2-3 timer, præcis varighed kan aftales og tilpasses jeres dag.

Fokus er bl.a. på feltundersøgelse, klassifikation og forureningsgrad.

Fag: Natur/teknologi.

Udbydes: Aug-okt og apr-jun

Læs forløbsbeskrivelse her.

Vild Mad i Pederstrup

NB! IKKE FLERE LEDIGE TIDER.

Vidste du, at meget af det, vi kalder ”ukrudt” også er sunde og velsmagende spiselige planter? 
I dette forløb smager vi os igennem nogle af de gratis råvarer, der vokser lige uden for vores egen dør, og tilbereder lækre retter af dem over bål. Undervejs kommer vi ind på de 5 grundsmage, at sanke bæredygtigt og hensynsfuldt, og at tænke smag og æstetik ind, når vi laver mad til hinanden.
Vi slutter af med et fælles måltid inden oprydningen.

Fag: Madkundskab.

Udbydes: aug-sept og maj

Læs forløbsbeskrivelse her.