Forløb til mellemtrin

Læringstilbud til mellemtrinnet

Brug matematikken i virkeligheden. Udforsk biernes verden. Bliv klogere på hvordan jeres by blev til. Lav vild mad i det fri eller som en ægte renæssance konge. Og gå i skole som på tipoldemor og tipoldefars tid.

På mellemtrinnet står den på opdagelsesrejser i elevernes nære natur og historie!

Se alle tilbud til mellemtrinnet herunder og book via boksen til højre.

Alle læringsforløb er gratis for folkeskolerne i Ballerup Kommune.

Biernes verden

Biavlere

Mød Skoletjenesten Pederstrups bier ansigt til ansigt og oplev biernes fantastiske og komplekse liv.
Iført biavlerdragter åbner vi bistadet sammen og ser hvad der sker derinde. Vi snakker om arbejderbiernes mange opgaver, om dronninger og droner, honning og pollen, dans og blomster.
Vi går også i dybden med anatomi, bestøvning og biernes betydning for natur og produktion. 
Til sidst får I en lille smagsprøve på frisk honning fra bistadet med hjem.

Fag: Natur/teknologi - Madkundskab

Udbydes: Maj og juni

Læs forløbsbeskrivelse her.

Byvandring i Ballerup (3.-6. klasse)

Borger- og Håndværkerforeningen bygger teknisk skole i Ballerup

Ballerups historie går tilbage til middelalderen, men det meste af byen er skabt i den sidste del af det 20. århundrede. 
Tag eleverne med på en tur i deres bys historie, og bliv klogere på hvad forskellen er på landsbyen, stationsbyen og forstaden.
Byvandringen har fokus på arbejdet med kronologi, sammenhæng og fællesskab.

Fag: Historie, dansk

Udbydes: Marts til juni 2020.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Byvandring i Måløv (3.-6. klasse)

Stationspersonalet i Måløv, ca. 1900

De ældste spor af Måløvs historie går tilbage til stenalderen. I dag er byen en fuldblods forstad på kanten af Storkøbenhavn, men hvorfor er det gået sådan? 
I samlet flok bevæger vi os rundt i byen og gør stop ved særlige bygninger og vigtige steder. Fokus er på kronologi og sammenhæng, samt kendskab til elevernes hjemstavn.

Fag: Historie, dansk

Udbydes: Marts til juni 2020.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Byvandring i Skovlunde (3.-6. klasse)

Damer på Skovlunde station, mellemkrigstiden

Skovlunde er i dag en moderne by med tydelige spor af både landsbyfællesskab og moderne byplanlægning, hvor toget boulevarden forandrede landsbyen for altid.
Tag eleverne med på en tur i deres bys historie og bliv klogere på hvordan livet var i landsbyen inden forstaden forandrede den for altid.
Fokus på arbejdet med kronologi, sammenhæng og fællesskab.

Fag: Historie, dansk

Udbydes: Marts til juni 2020.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Fugleløb i skoven

Hvad skal der til for at klare sig igennem vinteren, hvis man er en fugl? Det har I nu mulighed for prøve på egen krop i dette undervisningsforløb. Eleverne skal, i rollen som forskellige fugle, finde vej gennem skoven med kort og kompas. Undervejs skal de indsamle føde og undgå selv at blive føde for spurvehøgen. Hvor mange vil overleve og undgå sult, udmattelse og rovdyr?

 

Fag: Natur/Teknologi

Udbydes: januar og februar

Læs forløbsbeskrivelse her.

Flyt en landsby

S-tog og forstadsudvikling har haft afgørende betydning for, hvordan byerne i Ballerup kommune ser ud i dag. Men forandringerne startede faktisk allerede tilbage i 1700-tallet med gennemførelsen af Landboreformerne.

Lad dine elever opleve på egen krop, hvordan det var at være bonde under Landboreformerne og lad dem bruge deres matematiske evner til at regne ud, hvordan markerne kan fordeles retfærdigt og hvordan gårdene kan flyttes.

Fag: Matematik og Historie,

Udbydes: August-september 2019.

Se forløbsbeskrivelse her.

Får på tværs

Hvor kommer får fra, og hvilke produkter får vi fra dem? Hvordan kan de bruges i naturpleje?
Hvorfor var får så vigtige før i tiden, og hvordan bliver fårets uld til tøj?
Vi taler om avl, menneskers brug af får før og nu og besøger fårene. Eleverne undersøger biodiversiteten på et afgræsset område, og bagefter er der fokus på uld og processen fra får til tøj.

Fag: Natur/teknologi, Historie, Håndværk og design

Udbydes i perioden: marts og april

Læs forløbsbeskrivelse her

Istidsjæger

Tag med tilbage til tiden, hvor enorme kræfter formede vores landskab, hvor kæmpestore dyr vandrede rundt på tundrasletterne, og hvor de første mennesker indtog det der senere skulle blive Danmark.

Vi ser på de spor som gletsjerne har efterladt i landskabet omkring os og prøver at forstå, hvordan is og vand kan ændre landets form. Derefter cykler vi til Pederstrup, hvor vi tager rollen som de tidligste rensdyrjægere. Vi undersøger hvordan de levede og hvad de spiste.

Mødested: kl. 9.30 ved stien overfor Fuglehavevej 27 (se kort). Forløbet slutter i Pederstrup.

link til kort over mødested

Varighed ca. 3 timer

Fag: Natur/teknologi, Biolog, Georgrafi

Udbydes i perioden: jan-mar

Læs forløbsbeskrivelse her

Jagten og skoven. På cykeltur i jagtgårdens hjulspor.

Kortudsnit Måløv Skov (ca. 1750)

I renæssancen havde Frederik 2. og Christian 4. en jagtgård i Ballerup.

I Harreskoven dyrkede kongerne tidens vigtigste royale sport: Jagt. Majestæten viste muskler og maskulinitet!

Men skoven var også en vigtig ressource for bønderne. Strenge regler afgjorde hvem der måtte bruge hvad fra skoven. Og der var dødsstraf for krybskytteri!

Tag eleverne med på en cykeltur i hjulsporene på jagten og jagtgården, find spor efter lovene og bliv klogere på skovens rolle i lokalhistorien.

Forløbet er en del af Ballerup Børnekulturfestival.

Sted: Vi starter ved Ballerup Kirke og slutter ved parkeringspladsen bag planteskolen på Skovvej. Kort fremsendes efter booking.

Foreberedelse: Alle skal have en cykel og tøj på til vejret. Ved eleverne lidt om skoven, dyrene, jagt og/eller renæssancen som periode, så er det også rigtig fint.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Koks i kronologien

På museet skal der være et historisk modeshow. Men museumsinspektøren har fået rodet godt rundt i de historiske dragter. Gik man virkelig med pibekrave i 70'erne og blonder i stenalderen?

Hjælp museet med at få styr på kronologien, tjek på moden og forstå hvordan perioder inddeles ved hjælp af genstande, dragter og fagtermer. Fokus er på kronologiforståelse og kilder.

Fag: Historie (osse lidt dansk)

Klassetrin: 4.-6. klasse

Udbydes: Oktober-november 2018.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Kongens jagtgilde. Maddannelse og madkultur i renæssancen og i dag.

UDSOLGT - VI TAGER DESVÆRRE IKKE FLERE BOOKINGER IND

Kongens jagtgilde. Om maddannelse og madkultur i renæssancne og i dag. 

I renæssancen havde Frederik 2. og Christian 4. en jagtgård i Ballerup. Bønderne i Ballerup var leverandør til det kongelige spisekammer, og når kongen var i byen fik de lokale nok at se til. Tidens hofkultur udfordrede bønderne.

Tag eleverne med i et historisk udekøkken, tilbered historiske retter og bliv en del af et historisk scenarie med madkultur som omdrejningspunkt.

Til arbejdet i klassen får I en råvarekasse med opskrifter, der sætter råvare og fødevareproduktion ind i et større perspektiv.

Forløbet er skabt i samarbejde med det økologiske landbrug Grantoftegård og støttet af Undervisningsministeriets ”Pulje til styrkelse af maddannelse i folkeskolen”. En del af Ballerup Børnekulturfestival.

Forberedelse: Inden besøget i Pederstrup skal I have arbejdet med renæssancen som periode. Via Meebook præsenteres I for materialer til forberedelse.

Efterarbejde: Efter besøget kan I i Madkundskab arbejde med hvor maden kommer fra, bæredygtighed og økologi. Vi levere en råvarekasse fra Grantoftegård med opskrifter og opgaver.

Sted: Bålhuset bag Ryttergården i Pederstrup. Vi mødes ved det store kastanjetræ v/ Ballerup Museum.

Forløbsbeskrivelse findes her.

Pederstrup Dysten

Pederstrup Dysten 2019

-Vandets Hemmeligheder

 

Kan I udvikle og bygge den smarteste løsning?

Prøv kræfter med engineering og praktisk problemløsning med din klasse op til uge 39, når Skoletjenesten Pederstrup udfordrer jeres indre opfinder. Det bedste projekt bliver vinder af Pederstrup Dysten 2019

I anledning af Astra Naturvidenskabsfestival 2019 udfordrer Skoletjenesten Pederstrup alle 4. og 5. klasser i Ballerup til en dyst på kreative løsninger.

Temaet for årets festival er Vandets Hemmeligheder, og udfordringen handler derfor selvfølgelig om vand, indenfor undertemaet Kampen Om Vandet: naturvidenskabsfestival.dk/vandetshemmeligheder

Selve opgavesættet får I lige efter sommerferien. I har 6 uger til at udvikle, designe, bygge og teste jeres løsninger på opgaverne.

Forløbet slutter med en festlig finaledag d. 27.sept, hvor alle tilmeldte klasser mødes, og vi kårer en vinder.

Læs mere her

På jagt

Tag din klasse med på en rigtig jagt og oplev hvordan jægeren planlægger en jagt, venter på byttet og, når chancen byder sig, forhåbentlig lykkes med at skyde en eller flere stykker vildt. En helt særlig oplevelse, som kun udbydes i en kort periode.
Forløbet udbydes som en del af Skoletjenesten Pederstrups tema om Kongens Jagtgilde og taler ind i Børnekulturfestivalens tema Jagten og Skoven.

Fag: Natur/teknologi

Udbydes: mandage i sept-okt 2019

Læs forløbsbeskrivelse

Skoledag 1910

 

Tag klassen med i den gamle skolestue på Ballerup Museum og prøv at gå i skole, som dengang tip-oldemor var barn.

Vi sidder ved pulte, skriver på tavler, står op når der skal siges noget og synger morgensang. Bibelhistorie, læsning, matematik og naturhistorie er også på programmet. 

Den ene halvdel af klassen går i skole, den anden holder frikvarter og leger som i 1910.

Fag: Dansk, idræt og historie.

Udbydes: Februar, marts, april og juni 2019.

Læs forløbsbeskrivelse her.

Skoven fra Oven

Lad eleverne blive inspireret af den nære natur og skrive deres egne formdigte.
Forløbet tager udgangspunkt i bogen Skoven Fra Oven af Karen Filskov. Vi går på opdagelse og tager billeder af dyr og planter der inspirerer. Ud fra billederne skriver eleverne formdigte på billedplancher, som klassen får med hjem så I kan lave jeres egen udstilling.

Fag: Dansk, Natur/teknologi

Målgruppe: 3-5. kl.

Udbydes: aug-sept og mar-maj

Læs forløbsbeskrivelse

Vandhulsundersøgelse

Vi undersøger vandhullets dyr og omgivelser, og bestemmer og klassificerer de dyr vi finder. Vi undersøger forureningsgrad og næringsindhold ud fra faunaen i vandhullet (makroindeksmetoden), og kan komme ind på begreber som ånding, forvandling, formering, fødekæder/net, biodiversitet eller andre relevante emner. Ønsker til fokusområder kan aftales i forvejen.
Forløbet varer 2-3 timer, præcis varighed kan aftales og tilpasses jeres dag.

Fokus er bl.a. på feltundersøgelse, klassifikation og forureningsgrad.

Fag: Natur/teknologi.

Udbydes: April - juni 2019

Læs forløbsbeskrivelse her.

Vild Mad i Pederstrup

Vidste du, at meget af det, vi kalder ”ukrudt” også er sunde og velsmagende spiselige planter? 
I dette forløb smager vi os igennem nogle af de gratis råvarer, der vokser lige uden for vores egen dør, og tilbereder lækre retter af dem over bål. Undervejs kommer vi ind på de 5 grundsmage, at sanke bæredygtigt og hensynsfuldt, og at tænke smag og æstetik ind, når vi laver mad til hinanden.
Vi slutter af med et fælles måltid inden oprydningen.

Fag: Madkundskab.

Udbydes: Maj-juni og aug-sept

Læs forløbsbeskrivelse her.